Kütahya Yöresel Kıyafetleri

kütahya kostümü
Kütahya yöresel halk oyunları kostümünün imalatı o yöreyi yansıtan kostümlerin ve parçaların bir araya getirilmesi ile oluşturulmaktadır. Kütahya ilinin folklor kostümleri birbirinden ayrı renk parça ve kendi iline özgü kumaşların kullanıldıgı çok yönlü bir kostüm olmak ile beraberinde ege folklor kostümlerinide görsel açıdan benzerlik göstermektedir. erkek ve bayan kostümleri daha ilk bakışta efe zeybek elbiseleri ve kıyafetlerini yansıttıgını görmekteyiz ancak işlemelerin farklı olması kütahya iline ait gümüş işlemeler kullanıldıgı için yöresel alanda farklı motifler ile anlaşılması mümkün bir farktır.

Kütahya ili erkek yöresel folklor kıyafeti' nin içerisindeki aksesuar ve kullanılan başlıca farklı kostümlerin bazıları; keçe fes veya karton fes üzerine baş dolaması, boynunda el işi dantellerinden meydana gelen boyun yaglıgı, yöresel zeybek kosteği, yüzeyi tamamen kordena işlemeli kartal kanat, kollu camedan, deri silahlık, dokuma kuşak bel dolaması, hançer, bel yaglıgı, kordena işlemeli yöressl şort ve deri çizme kullanılmaktadır.

Kütahya ili folklor bayan halk oyunları kıyafetinin içerisindeki para ve aksesuarların başlıcaları ise; paralı fes, alınlık, el işi dantelli yemeni yazma, boynunda gerdanlık, ipeksi kumaşta işi puşi, içerisinde şile bezi gömlek, yöresel dokuma kuşak ve o ili yansıtan ege yöresel önlüğü, kordena lase gümüş işlelemli kollu camedan cepken, pullu üç etek, yöresel arkalık, yöresel simli pullu kumaştan etek ve altına tokalı deri ayakkabı kullanlmaktadır.

Kumaşların ve kostümlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan kostüm selinin dizaynı ve görselliği alıcı ile tasarlanabilmektedir. kostümlerin ihtiyaç duyulan kullanım alanları 23 nisan folklor oyunları, folklor gösterileri, organizasyonlar, dügünler, halk oyunları yarışmalarında kullanılmaktadır. kostümlerin alış şekli ise toptan perakende ve kiralama ile yapılmaktadır. alıcının isteği üzerine kiralık kostüm' lerin bulundugu bölümden yapılabilmekedir.