Gümüşhane Yöresel Elbisesi

gümüşhane kostümü


Gümüşhane ili dogu anadolu bölgesi ile dogu karadeniz bölgesini ayıran sınır görevi yapan illerimiz arasındadır. her iki bölgenin örf ve adetinin etkisi altında kalan gümüşhane ilinin kendisine özgü milli folkor kostümleri bulunmaktadır. kostümlerin imalatında kullanılan kumaş ve aksesuarlar özenle seçilmekte olup o ilin yöresel havasını katması ön planda tutulmaktadır. yöresel parçaların itina ile seçildiği birincil sınıf atölye ortamlarında üretilen yöresel kostümlerin parçaları illerde üretilen el işi folklorik desenlerin seçilmesinden oluşmaktadır. alıcının isteği üzerine değişken kumaş türlerinden üretime alınan kostümün imalatı minimum 1 hafta sürmektedir. bu sürenin azalması ve artması alıcının talebi dogrultusunda artan ve azalan kostüm adetince değişmektedir. erkek kostümünün imalatında kullanılan aktek bossa aplaga divitin kumaş türleri alıcının talebi dogrultusunda imalatın maliyetini arttırma ve azalması söz konusu olmaktadır. kostümler alıcının isteği üzerine iki alanda üretilmektedir. gösteri kostümleri ve yarışmalık kostümler. yarışmalık kostümlerin imalatında kullanılan kumaş türü birincil sınıf olmaktadır. gösterilik kostümlerde ise kullanılan kumaşların türü ikincil kalite olmaktadır. folklor kostümlerinin toptan ve parekende satışı olmak ile beraberinde kostümlerin kiralanmasıda mümkündür.
Gümüşhane ili erkek yöresel folklor elbisesi imalatında kullanılan aksesuarların başlıcaları şunlardır ; yöresel siyal çizgi gömlek , kordena işlemeli yelek , yöresel şalvar , dokuma kuşak ve deri ayakakbı kullanılmaktadır.
Gümüşhane ili bayan yöresel folklor elbisesi imalatında kullanılan aksesuarların başlıcaları şunlardır ; paralı fes , baş dolaması , el işi yemeni , yöresel fistan elbise , paralı kemer ve tokalı ayakkabı kullanılmaktadır.